fredag 24 september 2021

Star Wars Visions *Spoilerwarning*

 

Star Wars Visions *Spoilerwarning*

 

Var: Disney plus

När: Från 22 september 2021.

Sitherna har varit utrotade i ett millenium. Jag tror inte de kan ha kommit tillbaka utan att vi har känt det. – Star Wars Det mörka hotet.

 

Star Wars Visions är en serie om nio korta (15 – 20 minuter) animerade avsnitt som är gjorda av olika japanska animerings (rörlig Manga) studios. Varje studio (bolag) har fått göra en kort film vardera och det gör att säsongens olika avsnitt känns som en serie korta ”avsmakningsmenyer” på vad varje studio förmår och vill berätta i detta universum.

Det är kul att Disney plus vågar ta detta steg och jag gillar att säsongens avsnitt är väldigt olika tecknade. Samtidigt spinner väldigt många av berättelserna kring samma grund berättelse – En Jedi kämpar för att besegra en Sith – vilket gör att avsnitten ändå känns allt för lika berättarmässigt. Som det är nu blir det bara en eller två berättelser av 9 som inte följer denna formel och jag hade gärna sett att nästan alla gjort det.

Därför blir avsnittet Tantoniee Rhapsody som följer ett rockbands strävan att få hutten Jabbas gunst min favorit bland eftersom det är det avsnitt som känns mest Star Wars, tar avstamp i en från filmerna känd sekvens och dessutom innehåller en härlig rock and roll sång.

Av Jedi möter Sith avsnitten gillar jag nog The Ninth Jedi och avsnittet med droiden som vill bli en Jedi bäst då dessa ändå är en rätt unik tagning på detta format och där dessa dessutom känns som att de skulle kunna bli ett bra pilot avsnitt till en egen serie på detta tema.

Är det något som känns mindre bra är det att så få av avsnitten känns som hela berättelser. De flesta av den slutar tvärtom i någon form av Cliffhanger som gör att man undrar hur de är tänkta att sluta vilket inte är så lyckat i en one off serie antalogier som detta är. Bättre hade varit om alla avsnitten hade slutat som det gör i Tantoniee Rhapsosdy.

Dessutom är några av avsnitten tecknade på ett sätt som gör att de japanska manga och anime influenserna blir lite för uppenbara för att passa i Star Wars universumet. Jag förstår att det är lite av tanken men det blir väl svårsmält när man inte ens har försökt att anpassa de japanska städerna och samuraijkrigarna till det formspråk som vi har vant oss vid från tidigare serier och filmer vilket leder till att man istället får känslan av att det är Star Wars figurerna som har hamnat i en japansk anime film.

Men trots detta gillar jag detta experiment och jag stöder tanken med att låta andra sorters filmskapare få vara med och leka i Star Wars sandlådan men på sina villkor och utan att det ska vara en del av den större berättelse som byggs upp i filmer och tv serier. Jag skulle därför gärna se vad Western filmskapare, Pixar Studios, Marvels eller Disneys egna prinsessor skulle kunna göra i denna typ av korta tecknade säsonger. Det fina med Star Wars är att allt inte behöver tas så allvarligt hela tiden utan att man kan möta andra format på ett roligt sätt.

Rekommenderas varmt till alla älskare av både Star Wars och anime men även till alla andra som vill ha en stunds prestationslös underhållning – Alla borde hitta något man gillar i detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar