lördag 20 maj 2023

Young Jedi Adventures S 1 first half

 Young Jedi Adventures S1 first half

Var: Disney Plus
När: 4 maj 
Barn? Vad är det? Korta vuxna - Jurassic Park

Young Jedi Adventures är en animerad Disney Plus serie som riktar sig till riktigt unga barn som är snäppet yngre än de som The Clone Wars och Resistance riktar sig till. Bara det gör att jag av åldersmässiga skäl hamnar långt utanför målgruppen för denna serie.

Men om man glömmer det och även blundar för en hel del orimliga saker som att barn på förskole nivå slåss med ljussablar och flyger rymdskepp så är denna serie stundtals riktigt bra. Den försöker förmedla ett varmt och bra budskap om vikten att vara snäll och hjälpa varandra och den gör det bra om än lite barnsligt.

Men den har trots allt mycket av de element som en animerad Star Wars serie ska ha och även suveräna serier som Rebels och The Clone Wars var rätt barnsliga i början. Att den dessutom utspelar sig i en ganska ny era av Star Wars, The High Republic eran gör inte saken sämre, tvärtom eftersom det innebär att dessa Jedi ynglingar inte behöver oroa sig för att tampas med Sith och liknande eller få huvudet avhugget av en viss Darth Vader utan kan tampas med skurkar och hjälpa vänner på sin egen nivå.

Det man ibland kan tycka är lite jobbigt är att lösningarna barnen hittar på sina problem rätt ofta är enkla och av typen dyker upp i rätt tid och på rätt plats för att de ska hitta dem efter lite fumlande - Men det är väl sådant man får ta i en lättsam äventyrsserie för barn.

Men det är kul med en serie som kryllar av så många aliens av olika slag och bara det gör den sevärd även för en vuxen. En av karaktärerna är dessutom av samma ras som Greez i Jedi Fallen Order/Survivor vilket jag uppskattar.

Jag hoppas dock att en eventuell säsong 2 lyfter huvudet lite grand och hittar karaktärerna på ett inte fullt så barnsligt sätt även om samma grundtema behålls. Det sägs ofta att serier av denna karaktär "växer upp med sin publik" och det finns mycket i denna serie som har potential att bli riktigt bra. Plus att allt Star Wars är sevärt minst en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar