lördag 27 maj 2023

Röde Orm enligt Stadsteatern

 Röde Orm enligt Stadsteatern

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
När: 26/5 2023
Här är där man är - Fem myror.

Stadsteaterns hus regissör Alexander Mörk Eidem har blivit en av mina absoluta favorit regissörer och man kan alltid förvänta sig att de berättelser han tar tag i blir både fantasi och lekfulla upplevelser där det händer mycket på scen hela tiden.

Har har man dessutom en möjlighet att precis som i en Folkefiende kunna prata med några av skådespelarna före föreställningen och i pausen vilket jag alltid tycker är kul och det är ännu roligare att ha pratat med Magnus Uggla igen.

I Röde Orm bestämmer sig en grupp bibliotekarier som befinner sig i ett Stadsbibliotek satt under renovering att återberätta Frans G Bengtsons mustiga vikinga epos Röde Orm genom att bara använda allt sådant ett nedslängt bibliotek har att erbjuda dem. Det känns faktiskt som en intressant utgångspunkt till en hel serie omgjorda berättelser i likhet med Goes Wrong serien.

Det händer som sagt mycket i en Alexander föreställning och här förvandlas bord, stegar och moppar till allt från fartyg till svärd och man visualiserar de många striderna med allt från kastade ölburkar till dito toalettrullar - Rekvisitabudgeten för denna föreställning måste vara otrolig.

Det gläder också en musikalmaskot att många av de låtar man sjunger är nya texter till kända musikal sånger samtidigt som det sjungs många av Magnus Ugglas låtar mellan varven. Jag vet inte om jag kan klassificera denna föreställning som en musikal med gott samvete men det är definitivt en väldigt bra musikteater.

Gillar man Alexanders tidigare uppsättningar så är Röde Orm ett måste och denna föreställning fick mig att längta efter en uppföljare till hans mästerverk De Tre Musketörerna ännu mer. Det finns inget med denna föreställning att inte gilla annat än att jag kanske inte skulle ta med de yngsta barnen på denna då det både dricks en hel del och pratas mycket vuxen språk med många nutids referenser igenom hela föreställningen. Är man lätt kränkt bör man kanske hålla någon vuxen hårt i handen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar