onsdag 9 juni 2021

Almstriden

 

Almstriden

Var: Galärparken, Stockholm (Parkteatern)

När: 8/6 2021

Sannolikt är väl något som är likt sanning? Tage Danielsson.

 

Jag vet inte om det bästa med denna parkteaterföreställning är att jag har fått se en riktigt bra föreställning, att jag har fått se en musikal igen eller att det var en ordentlig publik på plats? För detta var den första föreställningen på väldigt länge när jag fick den där härliga känslan av att sitta i en nästan fullsatt park och njuta av en god musikal även om alla bänkar hade ordentliga avstånd mellan sig. Tillsammans blir detta på något sätt startskottet till att kunna återgå till en något så när normal teaterupplevelse.

Till det kan läggas att man hade valt att ha med Base 23/SMUs musikalklass som ensemble och i en tid när det är väldigt svårt för stadens musikalelever att få sin praktik är detta guld värt och måste ge en stor eloge till parkteaterns ledning under Albin Flinkas och denna föreställnings regissör Hans Marklund.

Almstriden är en av Stockholms mest kända historiska händelser på grund av att det var första gången en folkopinion ändrande på ett av politikerna fattat beslut. Det var också en tid då den politiska gräsrotsrörelsen var starkare än någonsin och ungdomarna hade både hippie rörelsen och universitetsupproren i färskt minne samtidigt som proggen frodades på landets scener.

Det är dessutom en historisk händelse som det är 50 år sedan i år och detta tar Parkteatern avstamp igenom att föra en diskussion kring hur och om en folkvilja ska kunna ändra demokratiskt fattade beslut och genom vilka medel dessa beslut kan ändras. Finge jag önska något är det att man hade valt att gräva djupare i dessa för framtiden mycket intressanta frågor och det kanske man hade hunnit med om man haft längre speltid på sig än parkteaterns typiska dryga timme.

Jag gillar dessutom att man vågar lyfta fram några av Kulturhusets, Stadsteaterns och Parkteaterns frontfigurers mindre kloka beslut sätt ur både aktivisternas och politikernas själva ståndpunkt. Det blir annars väldigt lätt att dessa för Parkteatern viktiga herrar sätts på piedestal genom att inte ge dem några negativa ingångar – Nu blev istället dessa herrar mänskliga vilket är bra.

Men på det hela taget en väldigt bra och välgjord föreställning som jag rekommenderar varmt och helhjärtat till alla musikalfans därute. Det är dessutom värt att se och se om denna enbart för att få chansen att äntligen få uppleva en hel föreställning med stor publik igen – Det har det inte varit alltför många tillfällen till under denna pandemi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar