måndag 7 juni 2021

Sagan om ringen trilogin på bio

 

Sagan om ringen trilogin på bio.

 

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna

När: 1, 2, och 7 juni 2021

Minns du sagorna, Frodo? – Sam i Sagan om ringen.

 

Trots att denna film trilogi har nästan 20 år på nacken står den sig förvånansvärt bra och det jag hittar inte någon sekvens i berättelsen som känns omodern vare sig på berättarfronten, specialeffekter och kostymer vilket är ett väldigt bra betyg för en film av detta slag.

Dessutom är det kul att man efter så lång tid fortfarande kan hitta och upptäcka små delar av berättelsens dramaturgi som man inte sett tidigare oavsett om det är en plantering av slutet i första filmens början eller hur tydliga kopplingar det finns mellan middle earth värld och våra egna världskrig.

Filmtrilogin börjar med Härskarringen, fortsätter med Sagan om de två tornen och avslutas med Sagan om konungens återkomst. Varje del av trilogin känns som en integrerad del av hela berättelsen och lyckas dessutom lyfta berättelsens omfång på ett nästan skolboks exemplariskt sätt från Frodos försök att föra ringen ut ur Shire i första filmen till den avslutande filmens storslagna bataljer i Minas Tirith och Den Svarta Porten.

Ska man hitta något att klaga på är det att det är väldigt få kvinnliga karaktärer i denna värld och att dessa i stort sätt bara blir förminskade till ”kuttersmycken” för männen att slåss om som någon sa. Det finns dock några av dessa kvinnor som lyfter sig själva i nackskinnet och blir nästan moderna förebilder på slutet – Men de är alldeles för få och majoriteten av de kvinnor man ser genom hela denna filmsvit är mammor och barn i olika åldrar som blir eller riskerar att bli illa behandlade av skurkarna som lika självklart är män de med.

Visserligen är krig och konflikter av detta slag en nästintill uteslutande manlig syssla genom nästan hela filmhistorien men man önskar att filmskaparna hade fått med några fler starka och självständiga kvinnor som inte bara är där för att oroa sig för sina barn.

Men på det hela taget är denna berättelse en väldigt bra historia som fortfarande står sig nog bra för att kunna njutas fullt i en modern IMAX salong vilket är högsta betyg för denna typ av film. Rekommenderas varmt men förbered er för att ha gott om tid då de är långa och klockar på cirka 3 timmar per film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar