onsdag 16 juni 2021

Almstriden besök 2

 Almstriden besök 2

Var: Galärparken, Stockholm
När: 14/6
Poker? Är det spelet där två lika är bra fast tre är bättre?

Det är underbart att kunna se på en musikal igen omgärdad av en publik som får Parkteaterns Galärpark att kännas fullsatt igen om än med stora avstånd mellan varje sällskap. Bara det gör detta till en fantastisk upplevelse.

Almstriden är en av Parkteatern egenskriven produktion som berättar historien om hur almarna räddades år 1971 och man gör det med en blandning av talteater och musikalnummer som funkar väldigt bra och det känns som en lisa för själen att sitta ute i Galärparken och se på en regelrätt musikal igen. Detta är något jag verkligen har saknat under det dryga år som denna pandemi har varat.

Man ställer många väldigt stora och intressanta frågor och man ger många intressanta synvinklar på skeendet även om fokuset och sympatin ligger hos de aktivister som slogs för att rädda almarna vilket är bra nog. Dock skulle man behöva en timmes speltid till för att fördjupa sig i de många frågor man ställer kring vems perspektiv det är som får råda i ett skeende av detta slag och vem som styr hur historien berättar. Nu plöjer man igenom ytterområdenas boende, politikerna, affärsinnehavarna, de grå tjänstemännen, poliserna och de norrländska skogshuggarnas olika insatser i denna konflikt i ett tempo som visserligen passar tiden man har men ändå känns som att man skulle behöva en timmes speltid till.

För frågorna som väcks är intressanta nog och jag skulle kunna tänka mig en fördjupande diskussion med almstriden som utgångspunkt på Stadsteatern i höst bara för att gräva vidare i dessa mycket intressanta frågor kring vem som äger en berättelse och vilka perspektiv man kan och vill lyfta fram i ett skeende - För det är med dagens sociala medier ännu intressantare än det var på 70 talet.

En bra musikal ska väcka frågor, tankar och engagemang efteråt och jag tycker att detta är ett så bra betyg som något även om jag gärna hade sett än förlängd version på Stadsteaterns stora scen i höst som i tillägg till det som är tar tag i och fördjupar de många frågor man ställer. Men även utan detta är det en mycket sevärd dryga timmes show som jag rekommenderar till alla musikalmaskotar som trånar efter sitt livselexir efter ett alldeles för musikaltomt år - Gå och se, ni blir inte besvikna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar