torsdag 10 juni 2021

Under nunnedoket

 

Under nunnedoket

 

Var: Taket, Kulturhuset Stadsteatern.

När: 9/6 2021

Vi tar det hela från början – Sound of Music.

 

Det är lustigt hur underbart det känns med en så vanlig företeelse som en musikalkonsert på taket till Kulturhuset i Stockholm. För efter ett år med en pandemi känns det som en lisa för själen att äntligen få gå på allt det man har saknat så länge.

Under nunnedoket tar avstamp i Stadsteaterns stora höst musikal Sound Of Music och nunnedoket refererar till den klädsel några av föreställningens nunnor bär. Det blir således mest musik från Sound Of Music men även en hel del låtar från andra musikaler och filmer.

Bland Sound Of Music låtarna finns flera av mina favoriter så som 16 snart 17, My Favorite Things och abbedissans stora sång Hem över bergen. I de andra musikalerna märks en väldigt bra version av Anthem från Chess (även om den blir ännu bättre på engelska) och Nu eller Aldrig från Jekyll and Hide som jag njöt av på VRGs Maxim musikal för något år sedan.

Men det bästa var att det var en så stor och månghövdad publik på plats igen efter vad som känns som en evighet med först 50 och sedan 8 gränser. Visserligen behöver alla fortsatt sitta med avstånd mellan sig men den (sedan 1 juni) nya gränsen på 500 utomhus så länge alla har anvisade sittplatser gör verkligen mycket till för att det ska bli en bra publikkänsla igen.

Det är på det hela taget skönt att kunna lyssna på så högklassig sång och musik efter ett år som har gjort mig väldigt orolig för om vi ska kunna behålla den höga klass på musikalteater och scenkonst vi hade på alla nivåer före pandemin. Det är skönt att kunna konstatera att hittills känns mycket bra på några av de områden jag har varit mest oroad för under denna pandemi.

Till slut kan jag bara säga att ni som är oroliga för hur säkert det är att sätta sig ner i en publik ute eller inne inte behöver oroa er för detta särskilt mycket. Personalen är experter på att ta hand om sina besökare enligt konstens alla regler och alla är måna om att sätta sig så att ingen trängsel uppstår. Dessutom är det nu under sommaren väldigt bra att kunna se saker som detta utomhus vilket dessutom är förhållandevis ännu säkrare än att sitta inne i en salong.

Kulturen har haft en väldigt ansträngd tid under det gångna året och allt ni som läser detta kan göra för att stödja alla de verksamheter som gör sitt bästa för att återstarta både nu och i höst betyder väldigt mycket för både verksamheterna som sådana och dess många anställda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar