lördag 19 juni 2021

Luca

 

Luca

 

Var: Disney Plus

När: 19/6 2021

Jag vill vara där människorna är – Ariel i Den lilla Sjöjungfrun.

 

Jag blir ofta överraskad av hur bra Disney och Pixars filmer är också för oss vuxna och precis som i Själen och Raya så finns här väldigt mycket att se och gilla. Denna film känns som en modern variant av Den lilla Sjöjungfrun med skillnaden att det istället för en sjöjungfru som längtar till livet ovanför ytan är en fiskvarelse som tack vare ett möte med en oväntad kompis upptäcker allt det som finns ovan ytan i en liten italiensk by.

Det är charmant gjort och man använder havsvarelsernas förmåga att förvandla sig till människor så länge de inte är våta på ett väldigt bra sätt och det är till och med så att både barn och vuxna med fantasin kvar kan gå runt och fundera över om någon av människorna man möter eventuellt blir fiskar på fritiden.

Grafiken i denna film är också så pass bra gjord att man ibland undrar om de inte har filmat av en riktig italiensk by och jag sitter och letar efter öar utefter den italienska kusten som kan se ut som det ser ut i filmen. Grafiken i tecknade filmer har verkligen kommit långt i förmågan att efterlikna verkligheten på de senaste åren.

Ska man hitta ett par mindre detaljer att klaga på i en utmärkt film så är det dels att byborna slänger sig med väl många italienska fraser om man förutsätter att filmens svenska språk är en översättning av den italienska man pratar i byn och att fiskvarelserna också pratar detta språk. Det positiva med detta knep är dock att man förstärker känslan av fiskvarelsernas utanförskap när de väl upptäcker byn.

Den andra delen man skulle kunna ha åsikter på är att fiskvarelserna får precis så mycket ”kläder” på sig i form av gröna blad dräkter att det inte blir opassande – Det naturliga hade annars varit att en varelse som förvandlas till människa här denna kliver upp på land har precis så lite kläder på sig som när vi föds.

Som musikalmaskot hade jag gärna sett ett och annat musikalnummer i denna film men i övrigt är det en bra och mycket sevärd film jag varmt rekommenderar. Skildringarna av ett italienskt fiskarsamhälle gör också att jag ännu mer önskar att Disney och Pixar hittade till vårt avlånga land och dess många myter och legender – För hur kul vore det inte att se en varm film musikal som tar inspiration härifrån? Rekommenderas varmt till alla som har Disney Plus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar