fredag 8 oktober 2021

Cabaret enligt Dramaten

 

Cabaret enligt Dramaten

Var: Dramaten, Stockholm

När: 7/10 2021

När världen ändrar sig måste man bestämma sig för vems ens vänner är – Max Sound of Music.

 

Cabaret har många likheter med Sound of Music men här handlar det om tiden före det att nazisterna tog makten i Berlin runt årskiftet 1932 istället för Österrikes införlivande i det tredje riket år 1938. Den kräver därför samma sak av sin ensemble och det är att låta det glada och oskuldsfulla livet i akt I landa i en mörk och dyster verklighet i akt II.

Det lyckas man verkligen med i Dramatens tappning och det är inte bara på grund av att de stora väderkvarnsliknande vingarna på dödskallens topp lämpligt nog bildar ett hak kors en bit in i första akten utan minst lika mycket på att ensemblen förmår skapa den glada ”leva livet” känslan man behöver i den första akten för att kunna fullborda katastrofen i den andra.

Och väldigt bra dans och ensemble nummer är det gott om i den första akten med allt från Sally Bowles Berätta inte för Mamma till öppningsnumrets Welcome, buinevue, Willkomen som är det perfekta öppningsnumret för denna typ av musikal. Även Kvidevitt och Än sen numren behövs i denna mix för att beskriva de olika huvudpersonernas livssyn och hur det kan tänkas påverka dem i det som sedan sker.

I andra akten landar man i en mörkare och för huvudpersonerna mer bekymmersam utveckling efter att nazisterna har gjort sitt intåg i snart är världen vår numret. Den amerikanske författaren Cliff får det allt svårare att hålla ihop relationen med sin nattklubb sångerska Sally och det tilltänkta äktenskapet mellan hans hyresvärd och den judiska frukthandlaren knakar betänkligt i fogarna samtidigt som conferensiern påverkas allt mer av sin omvärld och funderar över vem som är vad i en dans med en väldigt söt apa som får mitt katthjärta att slå dubbla slag.

Det finns egentligen inte så mycket att klaga på utom att Dramatens design gör att man på de bakersta raderna hamnar väl långt ifrån scenkanten för mitt tycke och att de många rampliknande backarna gör ingången till publikplatsen väl besvärlig. Dramaten har lite att fundera på vad det gäller sin tillgänglighet för oss som har lite svårt att gå i trappor.

Men det är väldigt kul att Dramaten som är en instutionsteater för dramatik vågar sig på en musikal som Cabaret och jag hoppas att det inte är sista gången man sätter upp en musikal. Cabaret är också en alldeles för aktuell musikal i dessa tider och det är därför en som alla borde se tillsammans med stadsteaterns The Sound of Music. Gå och se och håll gärna utkik efter den söta apan i andra akten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar