söndag 3 oktober 2021

Våren vaknar

 Våren vaknar

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby

När: 2/10 2021

Är det det här du kallar kärlek? – Sång med samma titel.

 

Jag såg musikalen Spring Awakening som bygger på denna pjäs i West End Stockholms tappning för några år sedan och blev både berörd och tagen av den gripande historien med några ungdomar som upptäcker sin livslust i 1800 talets Tyskland. Därför såg jag fram emot att se samma historia som teaterpjäs och jag blev inte besviken.

Teaterversionen är precis lika bra och gripande som musikalversionen även om jag som musikalmaskot inte kunde låta bli att sakna sångerna i den senare versionen. Kulturhuset Stadsteaterns underavdelning i Vällingby har lyckats få till en relativt avskalad scenografi som på ett väldigt effektivt sätt sätter skådespelarna i centrum och ger dem hela fokuset när det genom ord och agerande berättar sin gripande historia.

För det är verkligen den tragiska historien om hur några ungdomar i en puritansk skola (kanske driven av kyrkan?) upptäcker mycket mer kring sina egna känslor än vad deras föräldrar och skolans ledning eller ens de själva verkar uppskatta. Det som borde vara helt naturligt blir därför något mycket komplicerat.

Vilket gör att denna föreställning är en alldeles utmärkt skolteaterföreställning för de lite äldre högstadie och gymnasie barnen. Det finns trots allt väldigt mycket att beröras av, ta till sig och diskutera efteråt i denna berättelse som dessutom är aktuellare än någonsin idag även för oss moderna nutidsmänniskor.

Ska man hitta något som har utrymme att förbättras är det att delar av den garderob ensemblen hade på sig stundtals gör mig förvirrad kring vem som är vad och vilken funktion denna har i pjäsen. Det känns ibland som att man i den relativt lilla ensemblen man har dubblerar bort för många av de vuxna rollerna vilket gör att jag hade uppskattat någon eller några renodlade vuxenroller i detta. Samtidigt missar man ibland den kraft karaktärernas kläder har i att förmedla vilken roll skådespelaren som talar har just i den aktuella rollen man har.

Men trots detta är Våren vaknar en väldigt bra pjäs som alla i allmänhet och skolungdomar i synnerhet borde se minst en gång. Den är väldigt bra, gripande och tar upp många aktuella frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar