söndag 31 oktober 2021

Om dessa väggar kunde cykla

 Om dessa väggar kunde cykla

Var: Lilla Cirkus, Stockholm

När: 20/10 2021

Sannolikt måste väl vara det som är likt sanning? – Sannolikhetsmonologen.

 

Det verkar vara en populär trend just nu att man använder en känd artists låtskatt som bas till ett par timmars underhållning och i höst har jag sett Forever Piaf, Robert Broberg och Dalbana samt Thankyou For The Music på det temat. Om dessa väggar kunde cykla är sånger och sketcher från de icke helt okända komikerna Hasse och Tage som var djupt rotade i det svenska folkhemmet på 60, 70 och början av 80 talet.

Det är glädjande att kunna konstatera att dessa herrars humor står sig än idag och att den månghövdade ensemblen med Johan Glans och Adde Malmberg i täten har förmått att uppdatera humorn så att den förstås av dagens värld.

Det skämtas således om alltifrån Paddor via Putin till en del svenska politiker och deras uttalanden och det är underbart att höra att man kan ta det som borde vara 50 år gammal komedi och göra det så rykande aktuellt att bläcket på manuset knappt har hunnit torka.

Det är också kul att man har med en Lindemann (eller i detta fall Lindegren) och att de tar tag i den årligen återkommande tidsomställningen som sker höst och vår på ett helt lysande sätt. Det kräver sin komedienne att kunna skapa komedi i stunden på det sättet.

Hasse och Tage har också en stor låtskatt och låtar som vad har du i fickan Jan? och Mod stå sig fortfarande väldigt väl.

Det är svårt att hitta något negativt i detta mästerverk mer än att man inte får vara alltför lättkränkt om man ska se detta då det skämtas ganska friskt även om moderna politiska företeelser. Sedan önskade jag att man hade moderniserat Tages Sannolikhetsmonolog till att handla om pandemin istället för olyckan i Harrisburg – Det hade kunnat bli hur kul som helst.

Det är tråkigt att det är så lite speltid kvar och att den sista föreställningen är i helgen detta skrivs för annars hade jag kunnat rekommendera detta till alla som gillar god humor – För detta lyckopopiller behövs efter en mörk pandemitid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar