torsdag 21 oktober 2021

Tintin afton på Sci Fi bokhandeln

 Tintin afton på Sci Fi bokhandeln

Var: Sci Fi bokhandeln, Stockholm
När: 20/10 2021
Savate, det är i varje fall en sport för män! - Professor Kalkyl.

Vår mest kända Tintin översättare Björn Wahlgren bjuder in till Tintin afton och med sig har han en skådespelare som är mest känd för att vara den svenska rösten till professor Kalkyl med flera karaktärer (Serafim Svensson och Rastapopulus) i de tidiga svenska dubbningarna i tv och på skiva.

Detta sker i ljuset av att Björn nyligen har släppt boken Kalkyls konversationslexikon vilket leder till ett intressant samtal om den goda professor Kalkyl och hans för och nackdelar.

Jag njöt i fulla drag och det visade sig att röstskådespelaren ifråga inte bara gjort Kalkyl och en mängd andra karaktärer i Tintins värld utan också är känd som Ugglan i Fablernas värld - En tv serie som jag tittade mycket på som barn.

Jag tycker överlag att vi hyllar de röstskådespelare som gör rösterna till den svenska översättningen av filmer och tv serier alldeles för lite i dagens media landskap och det var därför mycket intressant att få ytterligare insikt i hur rösterna blev till och vad som gjorde dessa versioner av Tintin så populära.

Jag skulle gärna höra både mer från Tintins värld men även höra fler röstskådespelare berätta om sina upplevelser när det gäller att dubba kända berättelser till svenska av bara denna anledning. Tack till både deltagarna och Sci Fi bokhandeln för en mycket givande afton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar